Ας μάθουμε ποια είναι τα είδη σοκολάτας και πότε την συναντήσαμε
στην Ελλάδα για πρώτη φορά . . . !
Είδη σοκολάτας
Τα είδη της σοκολάτας του εμπορίου εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε κακάο , σε ζάχαρη , σε βούτυρο κακάο , σε γάλα , σε πρόσθετους ξηρούς καρπούς ( π.χ. φουντούκια ) και σε διάφορα άλλα πρόσθετα ( π.χ. ρύζι ) .
Έτσι λοιπόν , έχουμε τα εξής είδη :
♥ Κουβερτούρα
Η διαφορά ανάμεσα στην κουβερούρα και την κοινή σοκολάτα , έγκειται στην περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες , δηλαδή σε βούτυρο κακάο , που στην κουβερτούρα είναι πολύ πιο υψηλή. Αυτό την κάνει πιο ρευστή και κατάλληλη για τη ζαχαροπλαστική. Η άριστη σοκολάτα κουβερτούρα αποτελείται από 60 % κακάο , 40 % ζάχαρη και 38 % λιπαρές ουσίες. ” Έξτρα πικρή ” είναι η σοκολάτα που αποτελείται από 70 % κακάο , 30 % ζάχαρη και 38 % λιπαρές ουσίες. Για την κουβερτούρα γάλακτος , η μέση περιεκτικότητα σε κακάο έιναι 36 % με 42 % ζάχαρη και 38 % συνολικά λιπαρά.
♥ Έξτρα πικρή
Χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική και περιέχει κακάο σε ποσοστό 70 % και καθόλου ζάχαρη. Πωλείται σε μίνι σοκολάτες , μεγάλα κομμάτια , πλάκες ή σταγόνες.
♥ Πικρή
Περιέχει υψηλό ποσοστό κακάο που ξεκινά από 50 – 60 % και μπορεί να φτάσει ακόμα και 99 % . Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα της σοκολάτας. Έχει έντονη και ξηρή γεύση , χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική και τη λατρεύουν οι γευσιγνώστες.
♥ Λευκή
Υπάρχουν δύο είδη. Με ζάχαρη και χωρίς. Περιέχει κατά 24 % τουλάχιστον βούτυρο κακάο , είναι κρεμώδης και γλυκιά και τη βρίσκουμε σε πλάκες , μίνι σοκολάτες και μεγάλα κομμάτια.
♥Γάλακτος
Όσον αφορά τη σοκολάτα γάλακτος, η περιεκτικότητα σε κακάο πρέπει να είναι 25% τουλάχιστον. Είναι ένα προϊόν στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη και έχει ως βάση το γάλα (τουλάχιστον 14%). Είναι γλυκιά και κρεμώδης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου