Σοκολάτα ~ αμαρτία μου ιστορία μου ;)
Posted in: Διάφορα
Δεν θα ρωτήσω πόσοι είμαστε οι σοκολατομανείς . . . !
Εγώ είμαι και αυτό το άρθρο υπόσχομαι να σας λιγώσει ! ! !
Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει από πολύ παλιά . . .
Πίσω από την γλυκιά αυτή αμαρτία κρύβονται οι Μάγια οι οποίοι το 600 π.Χ. ίδρυσαν τις πρώτες φυτείες κακαόδενδρου.Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έπαιρναν τους σπόρους του κακαόδενδρου και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που το αποκαλούσαν ” ξοκοάτλ ” .
Η αγγλική λέξη ” chocolate “ πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη των Μάγια ” xocoatl ” ή από την αντίστοιχη των Ατζέκων ” cacahuatl ” .
Η ινδιάνικη λέξη για την σοκολάτα προέρχεται από τις λέξεις ” choco ” = αφρός και ” atl ” = νερό.
Ωστόσο η σοκολάτα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1519 όταν ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ επισκέφθηκε την αυλή του αυτοκράτορα Μοντεζούμα του Μεξικού.
Το πρώτο σοκολατοποιείο πιστεύεται ότι άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 από έναν Γάλλο. Κοστίζοντας 10 με 15 σελίνια η λίβρα , η σοκολάτα εθεωρείτο το ποτό της ανώτερης κλάσης.
Η βρώση της σοκολάτας καθιερώθηκε στα 1674 με την μορφή των ρόλλς και κέικ , που σερβιρίζονταν σε διάφορα εμπορικά σοκολάτας.
Το 1747 ο Φρειδερίκος ο Μέγας εξέδωσε ένα διάταγμα που απαγόρευε την πώληση της σοκολάτας από πλανόδιους πωλητές.
Η σοκολάτα πρωτοπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1765 όταν ο John Hanan έφερε σπόρους κακάο από τις Δυτικές Ινδίες στο Ντόρτσεστερ της Μασαχουσέτης για να τους επεξεργαστεί με την βοήθεια του Δρος James Baker. Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στη χώρα ιδρύθηκε εκεί.
Στα 1795 , ο Δρ Joseph Fry από το Μπρίστολ στην Αγγλία , χρησιμοποίησε μια ατμομηχανή για να αλέθει τους σπόρους του κακάο , επινόηση που οδήγησε στην Παρασκευή της σοκολάτας σε μεγάλη κλίμακα.
Η εφεύρεση της πρέσας του κακάο το 1828 βοήθησε ακόμα στην πτώση των τιμών και στην βελτίωση της ποιότητας της σοκολάτας , με την εξαγωγή από τον καρπό κάποιας ποσότητας βουτύρου , που προσέδιδε στο ρόφημα μια απαλότερη υφή.
Γύρω στα 1847 , ο Fry & υιός πωλούσαν την “Chocolat Delicieux a Manger”, η οποία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μπάρα σοκολάτας που παρασκευάστηκε.
Οι αδελφοί Cadbury παρουσίασαν την σοκολάτα τους το 1849 σε έκθεση στο Μπίρμιχαν της Αγγλίας.
Ο Daniel Peter από το Vevey της Ελβετίας , πειραματίσθηκε για 8 χρόνια πριν επινοήσει τον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας γάλακτος στα 1876. Προώθησε την ιδέα του σε μια Ελβετική φίρμα που σήμερα είναι η παγκόσμια παραγωγός σοκολάτας : η Nestlé.
Το 1879 ο Rodolphe Lindt από την Βέρνη της Ελβετίας, παρασκεύασε σοκολάτα που έλιωνε στο στόμα. Εφηύρε την μέθοδο του “κοχυλιού” , μια μέθοδο επεξεργασίας όπου θέρμανση και κύλιση της σοκολάτας. Μετά από 72 ώρες τέτοιας επεξεργασίας , η σοκολάτα περιείχε περισσότερο βούτυρο, οπότε το πρώτο ” φοντάν “ δημιουργήθηκε.
Το 1913 ο Ελβετός καραμελοποιός Jules Sechaud από το Μοντρέ επινόησε τις γεμιστές σοκολάτες.
Την 1η Οκτωβρίου 1925 , στην Νέα Υόρκη άρχισε να λειτουργεί το Χρηματιστήριο του κακάο , όπου αγοραστές και πωλητές μπορούσαν να κάνουν συναλλαγές.
Το 1980 μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπείας εμφανίζεται στον διεθνή τύπο , όταν ένας μαθητευόμενος στην εταιρεία Suchard – Tobler προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πωλήσει συνταγές σοκολάτας στην Ρωσία , την Κίνα , την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Στη δεκαετία του 1990 , η σοκολάτα έχει καταξιωθεί σαν ένα δημοφιλές προϊόν και σαν μια επιτυχημένη μεγάλη επιχείρηση.
Η ετήσια κατανάλωση σπόρων κακάο κυμαίνεται περίπου στους 600.000 τόνους και η κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας είναι ανοδική. Η βιομηχανία της σοκολάτας στις ΗΠΑ είναι βιομηχανία δισεκατομμυρίων.
Γλυκιές θεραπευτικές ιδιότητες
Μέσα σε έναν αιώνα , το κακάο κέρδισε πολύ έδαφος στην Ισπανία , τη Γαλλία , την Αγγλία και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Η χρήση του στην ιατρική υποστηρίχτηκε από εκτενή τεκμηρίωση που προήλθε από τη χρήση της από τους Αζτέκους. Τα στοιχεία αυτά , μαζί με άλλες διατροφικές συνήθειες και πρακτικές σε θέματα υγείας , συλλέχτηκαν ακούραστα για περίπου 60 χρόνια από τον Ισπανό ιερέα Μπερναντίνο ντε Σααγούν.Κατά τη διάρκεια των επόμενων 300 ετών , το κακάο μελετήθηκε από βοτανολόγους, γιατρούς και απλούς ταξιδιώτες. Η μακροζωία προστέθηκε στα οφέλη του κακάο στα μέσα του 1600.
Το κακάο χρησιμοποιούνταν είτε ως φαρμακευτικό συστατικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων , όπως πυρετός , προβλήματα με το στομάχι , ατονία , κόπωση , στηθάγχη , αρθρίτιδα και αιμορροΐδες ή ως ρόφημα για να κάνει ένα άλλο φάρμακο πιο εύγευστο.
Διάφορα μείγματα των καρπών του κακάο και άλλα συστατικά όπως το κόκκινο πιπέρι, το γλυκάνισο , η βανίλια και η κανέλα θεωρούνταν θεραπευτικά για τα προβλήματα πολλών οργάνων , συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς , των νεφρών , του φάρυγγα , της ουροδόχου κύστης και αργότερα ασθενειών όπως η φυματίωση.
Παρόλο που ο κατάλογος των θεραπεύσιμων ασθενειών από τη σοκολάτα είναι μεγάλος , οι Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι περισσότερες ανήκουν σε τρεις κύριες κατηγορίες , τις οποίες θα αναγνωρίσουν οι περισσότεροι λάτρεις της : για την τόνωση του νευρικού συστήματος σε ασθενείς που πάσχουν από κόπωση , για την ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος και της υποτονικής νεφρικής λειτουργίας ή εντέρου και τέλος για την απόκτηση βάρους.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς , μειώνοντας την πίεση του αίματος , κάτι που προκύπτει από την έρευνα ενός άλλου αυτόχθονα πολιτισμού , των Ινδιάνων Κούνα του Παναμά.
Ο Norman Kolpas γράφει : ” Είδαμε πώς η σοκολάτα εξελίχθηκε από ένα πρωτόγονο ρόφημα και τροφή στις αρχαίες φυλές της Λατινικής Αμερικής , κομμάτι της θρησκείας , του εμπορίου και της κοινωνικής τους ζωής , σε ένα ποτό που προτιμήθηκε από την ελίτ της Ευρωπαϊκής κοινωνίας και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ασυναγώνιστο ρόφημα και αργότερα σε υπέροχη τροφή. Είδαμε επίσης την σύνθετη μεταμόρφωση του κακάο από συμπιεσμένους σπόρους του καρπού ενός εξωτικού δένδρου σε μια ευρεία ποικιλία βιομηχανοποιημένου κακάο και προϊόντων σοκολάτας. Πέρα από την αγροτική και εμπορική , όσο και γαστρονομική πλευρά της σοκολάτας , υπάρχει και η πλευρά που επηρεάζει την υγεία και ομορφιά , την έμπνευση στην λογοτεχνία και τις τέχνες ” .
Στο επόμενο άρθρο θα γνωρίσουμε τα είδη σοκολάτας που υπάρχουν , θα ανακαλύψουμε πώς επηρέασε την τέχνη και θα μάθουμε τα μουσεία σοκολάτας !!!
Μέχρι τότε σοκολάτες με μέτρο
Μιαμ μιαμ . . .
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου