Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρίσεις Πανικού

Επέλεξα να αναρτήσω το παρακάτω άρθρο στο blog επειδή μου έχει συμβεί να βιώσω κρίση πανικού. Η πρώτη φορά ήταν γύρω στα 31 μου όταν έμεινα μόνη μου και σε κάποια φάση πέρασα ένα άσχημο κρύωμα.
Θυμάμαι ότι εκείνη την περίοδο είχα σαν χόμπι να παρακολουθώ μαθήματα Zumba τα οποία απολάμβανα κι όλο αυτό είχε γίνει βασανιστικό για εμένα γιατί ένιωθα ότι χάνω τον έλεγχο του σώματος μου' ότι ίσως ζαλιστώ. Έπινα νερό γιατί πίστευα ότι θα με ωφελούσε' δεν ήξερα τι μου συμβαίνει πέρα από τη χειμωνιάτικη γρίπη που είχα.
Υπήρχαν βράδια που ξάπλωνα και ένιωθα για αρκετό διάστημα ότι πνίγομαι' στέγνωνε ο λαιμός μου' ένιωθα ότι ίσως πεθάνω ξαφνικά.
Γενικά είμαι αγχώδης' στην οικογένεια μας είχαμε βιώσει παλαιότερα ορισμένους θανάτους και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις.
Αγχωνόμουν πάντα για μικροπράγματα και συνέχιζα να αγχώνομαι για αρκετά χρόνια... Ακόμα και τώρα ορισμένες φορές...
Φυσικά το άγχος , ο φόβος απλά τρώει χρόνο από τη ζωή μας και μας κρατάει πίσω γιατί είναι ένα αρνητικό συναίσθημα.
Όποτε επανέρχεται στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να μου συμβεί κάτι πίνω λίγο δροσερό νερό ή παίρνω βαθιές αναπνοές ή βλέπω φωτογραφίες αγαπημένων μου προσώπων που με κάνουν χαρούμενη ή ακούω μουσική ή προσπαθώ να καταγράφω τα συναισθήματα μου σε ημερολόγιο.

Ας δούμε όμως και επιστημονικά πως περιγράφονται οι κρίσεις πανικού στο onmed.gr καθώς και τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης τους :

[
Αίτια κρίσης πανικού
Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης πανικού και της διαταραχής πανικού παραμένουν άγνωστα. 

Παράγοντες που θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο είναι οι εξής:
- γονίδια
- έντονο στρες
- χαρακτήρας ευαίσθητος στο στρες ή προσωπικότητα επιρρεπής στα αρνητικά συναισθήματα
- μεταβολές στη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου

Παράγοντες κινδύνου για την κρίση πανικού
Τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού συχνά ξεκινούν προς τα τέλη της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Παράγοντες που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για κρίση πανικού ή διαταραχή πανικού είναι:
- Το οικογενειακό ιστορικό κρίσης πανικού ή διαταραχής πανικού
- Ένα στρεσογόνο συμβάν, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
- Ένα τραυματικό συμβάν, όπως ένα σοβαρό ατύχημα ή η σεξουαλική κακοποίηση
- Μεγάλες αλλαγές, όπως ένα διαζύγιο ή η γέννηση ενός παιδιού
- Κάπνισμα ή υπέρμετρη πρόσληψη καφεΐνης
- Ιστορικό παιδικής κακοποίησης (σωματικής ή σεξουαλικής)

Επιπλοκές κρίσης πανικού
Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού συνδέονται με:
- Φοβίες
- Επίμονες ανησυχίες για την υγεία και επακόλουθη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας
- Αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων
- Δυσκολίες στη δουλειά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο
- Κατάθλιψη, άλλες αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές διαταραχές
- Αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις αυτοκτονίας
- Οικονομικά προβλήματα
Επίσης, η διαταραχή πανικού είναι στενά συνυφασμένη με την αγοραφοβία, με το άτομο να αποφεύγει μέρη και καταστάσεις που προκαλούν άγχος επειδή φοβάται ότι δεν θα μπορεί να φύγει ή να βρει βοήθεια εάν πάθει κρίση.
Θεραπεία για την κρίση πανικού
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Οι δύο βασικές θεραπευτικές επιλογές είναι η ψυχοθεραπεία (π.χ. γνωστική συμπεριφορική θεραπεία) και η φαρμακευτική αγωγή (π.χ. SSRIs, SNRIs). Μπορεί να επιλεγεί μία από τις δύο θεραπείες ή συνδυασμός αυτών, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πάσχοντα, το ατομικό ιστορικό, τη σοβαρότητα των κρίσεων αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης σε καθεμία από αυτές.
Πόσο επιρρεπείς είστε στις κρίσεις πανικού;
Εκδηλώνετε συχνά τα παρακάτω συμπτώματα; Σημειώστε ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
1. Ταχυπαλμία
2. Κρύος ιδρώτας
3. Τρέμουλο και ρίγη
4. Δύσπνοια
5. Πόνος/σφίξιμο στο στήθος
6. Ναυτία
7. Αδυναμία στα γόνατα
8. Ζαλάδα
9. Φόβος για το θάνατο
10 .Μούδιασμα
Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές ενδείξεις της διαταραχής πανικού.
Εάν απαντήσατε θετικά σε περισσότερες από 5 ερωτήσεις, καλό θα είναι να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται παραπάνω περιλαμβάνονται στη διαταραχή πανικού, όπως αυτή περιγράφεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εργαλείο Ψυχικών Διαταραχών (4η έκδοση).

10 τρόποι να σταματήσετε την κρίση πανικού εν τη γενέσει της
Η Therese Borchard, ιδρύτρια του Project Beyond Blue, μιας διαδικτυακής κοινότητας για άτομα με χρόνια κατάθλιψη και άγχος, παρουσιάζει 10 τρόπους να σταματήσετε μια κρίση πανικού εν τη γενέσει της.
1. Πάρτε βαθιές αναπνοές: Κάθε τεχνική χαλάρωσης που μετριάζει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες βασίζεται στη σωστή αναπνοή και ιδιαίτερα στις βαθιές εισπνοές.
2. Ρίξτε νερό στο πρόσωπό σας: Έρευνες δείχνουν ότι το κρύο νερό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, πυροδοτώντας βιολογικές μεταβολές που μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς, ενεργοποιούν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθούν τη χαλάρωση.
3. Κάντε ένα μπάνιο με άλατα Epsom: Η εμβύθιση του σώματος στο νερό καταπραΰνει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Όταν διαλύονται σε ζεστό νερό, τα άλατα απελευθερώνουν μαγνήσιο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από το δέρμα και βοηθά να επέλθει η χαλάρωση.
4. Κάντε μασάζ στο κεφάλι: Είναι γνωστό πως το μασάζ είναι απολαυστικά χαλαρωτικό. Έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών ότι μεταβάλλει τη βιολογική σύσταση του ίδιου του σώματος ώστε να υποχωρήσει η επίδραση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Το μασάζ στο κεφάλι συγκεκριμένα διευκολύνει την αιμάτωση του εγκεφάλου και απομακρύνει την ένταση από τους μύες του αυχένα.
5. Κουνηθείτε: Ακολουθήστε το παράδειγμα των ζώων. Όταν ένα πιθανό θήραμα καταφέρνει να ξεφύγει από τα δόντια του σαρκοφάγου, αρχίζει να κινείται ασταμάτητα. Πρόκειται για μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική αποβολής του φόβου.
6. Προσευχηθείτε: Δεν χρειάζεται να έχετε βαθιά θρησκευτική πίστη για να το κάνετε. Επαναλάβετε λέξεις ή φράσεις που σας δίνουν κουράγιο, ακόμη και κάτι πολύ απλό, όπως η λέξη «γαλήνη». Η διαδικασία αυτή ηρεμεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και προωθεί τη χαλάρωση.
7. Κάντε τη στάση του κουνελιού (γιόγκα): Όλες οι μορφές άσκησης, αλλά κυρίως η γιόγκα και το πιλάτες, έχουν αποδεδειγμένη δράση ενάντια στο στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Η στάση του κουνελιού απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση από τον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Επίσης, βοηθά να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο.
8. Ακούστε ήχους της φύσης: Οι ήχοι της φύσης, όπως το θρόισμα των φύλλων, το κελάηδισμα των πουλιών και ο ήχος των κυμάτων, χαρίζουν αβίαστα την ηρεμία που τόσο χρειάζεστε.
9. Ζεστάνετε τα χέρια σας: Όταν έχουμε στρες, η θερμοκρασία των χεριών μειώνεται ελαφρώς επειδή διοχετεύεται περισσότερο αίμα σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει ένταση, όπως οι ώμοι και οι γοφοί. Τρίβοντας τα χέρια σας, πλησιάζοντας το τζάκι ή ακόμη και τυλίγοντας τα δάχτυλά σας γύρω από μια ζεστή κούπα καφέ, πυροδοτείται η χαλάρωση από το παρασυμπαθητικό σύστημα.
10. Φάτε μαύρη σοκολάτα: Δεν υπάρχει τίποτα που να μην «διορθώνεται» με λίγη μαύρη σοκολάτα! Φροντίστε η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 85%. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό.
]

Αρχικό κείμενο : Ελένη Σκουτελάκη 
& Αποσπάσματα από πηγή : onmed.gr

Σχόλια

🌻 Αγαπημένα Της Εβδομάδας